poniedziałek, 16 stycznia 2012

Lekka zapiekanka makaronowa z porem i makrelą

Po krótkim epizodzie mało "fit" wracam do zdrowszych i lżejszych przepisów. Już niedługo odpalę bloga z przepisami tylko zdrowymi, ale póki co dodaję przepis i tutaj. 
Gdy zobaczyłam przepis na blogu Lekko i zdrowo wiedziałam, że muszę go wypróbować, mimo że nie jestem wielką fanką pora- a nawet można by powiedzieć, że za nim nie przepadam. Makrela na ciepło też wydawało się dziwnym pomysłem. Ale mimo wszystko:)

A oto przepis z drobnymi modyfikacjami (na 3 spore porcje):
Makaron pełnoziarnisty 250g
Jeden średni por
Pół puszki groszku
3 plasterki sera
jajko roztrzepane z mlekiem (szklanka)
masło
sól, pieprz, czosnek granulowany
opcjonalne bułka tarta (w przepisie oryginalnym)
u mnie odrobina tartego sera coreggio/parmino

Gotujemy makaron aldente. Podsmażamy pora na maśle aż będzie miękki, gdy lekko wystygnie mieszamy w misce z groszkiem, makrelą (obrałam całą dokładne "paluszkami" - uwaga na ości), makaronem i przeprawami (dużo pieprzu). Zalewamy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę, kładziemy ser i wykładamy resztę. Posypujemy bułką lub serem. Pieczemy około 20min w temperaturze 190 stopni. 


4 komentarze:

  1. Jest groszek i juz lubię :D Pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej zapiekanki jeszcze nie próbowałam, brzmi całkiem kusząco :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, ze to coś dla mnie.:)

    OdpowiedzUsuń