piątek, 13 stycznia 2012

Deser chałwowy z sosem truskawkowym

Ostatnio jestem tak zabiegana, że nie mam czasu na jakieś wybitne gotowanie. Często pojawia się ryba/kurczak + warzywa z mrożonki. Czasem awaryjny makaron jak np. spaghetti. Czasem kasza z białym serem. Szybko, bez specjalnego chodzenia po sklepach. Dodaję więc nieco zaległe zdjęcia i przepis. Deserki zrobiliśmy sobie w Sylwestra, którego spędzaliśmy na domowo. 

Nasze umiłowanie do tego typu deserów zaczęło się od tego. Juz po pierwszym stwierdziliśmy, że mascarpone jest do zmiany. Bo po co pchać tyle tłuszczu skoro można zastąpić go (bez straty smakowej tak naprawdę) serkiem homogenizowanym naturalnym (np.4%)? 

Z podanej ilości wyszły mi dwa kieliszki - całkiem spore i cztery małe szklanki 200ml.
100g chałwy (u mnie naturalna, waniliowa)
200g serka homogenizowanego naturalnego (lub jeśli ktoś się tym nie przejmuje to serek mascarpone)
200ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
sos:
truskawki
cukier
odrobina mąki ziemniaczanej ( na sos do dwóch kieliszków była to mała, plaska łyżeczka)

Ubić kremówkę z cukrem, dodać pokruszoną chałwę, wmieszać łyżką serek homo.
Sos: truskawki wrzucić do garnka (u mnie mrożone, więc najpierw rozmrozić oczywiście), dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę.Dodać mąkę, gotować chwilkę aż zgęstnieje. Przestudzić.

Deserki są pyszne, słodkie i puszyste. Idealne połączenie słodkości z kwaskowatością i żywym smakiem owoców. Można też robić inne musy owocowe np. z malin, kiwi, brzoskwiń - co tylko nam się zamarzy :)






6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, a jak smakuje, to ciekawe, ale idea wydaje się zacna:) Mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. prosto i jednocześnie obłędnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis :) Chętnie bym się przekonała jak smakuje taki deser! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chałwę :D Wygląda kapitalnie....smakuje pewnie tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda ten deser od razu przyszła mi na niego ochota :-)

    OdpowiedzUsuń