Wlewam do garnuszka szklankę mleka, wrzucam 3 łyżki płatków owsianych i łyżkę otrębów. Gotuję, często mieszając (bo bardzo łatwo zafundować sobie długie szorowanie przypalonego garnka). Gdy się zagotuje wyłączam gaz i odstawiam na kilka minut pod przykrywką. Dopiero wtedy przekładam do miseczki i "doprawiam". Tym razem padło na orzechy włoskie (je wrzuciłam trochę wcześniej żeby zmiękły), pokruszone resztki twardych już pierniczków i dwie łyżeczki kremu cytrynowego, co okazało się genialnym wręcz pomysłem! Myślę, że ta owsianka wskoczyła na jedno z czołowych miejsc w moim owsiankowym rankingu :)
piątek, 6 stycznia 2012
owsianka i lemon curd
Poniedziałkowy późny poranek. Zabrakło pieczywo, nie chce się wychodzić do sklepu, więc co by tu zjeść? Oczywiście, że owsiankę.Podstawowy przepis jest zawsze ten sam natomiast kombinuję z dodatkami.
Wlewam do garnuszka szklankę mleka, wrzucam 3 łyżki płatków owsianych i łyżkę otrębów. Gotuję, często mieszając (bo bardzo łatwo zafundować sobie długie szorowanie przypalonego garnka). Gdy się zagotuje wyłączam gaz i odstawiam na kilka minut pod przykrywką. Dopiero wtedy przekładam do miseczki i "doprawiam". Tym razem padło na orzechy włoskie (je wrzuciłam trochę wcześniej żeby zmiękły), pokruszone resztki twardych już pierniczków i dwie łyżeczki kremu cytrynowego, co okazało się genialnym wręcz pomysłem! Myślę, że ta owsianka wskoczyła na jedno z czołowych miejsc w moim owsiankowym rankingu :)
Wlewam do garnuszka szklankę mleka, wrzucam 3 łyżki płatków owsianych i łyżkę otrębów. Gotuję, często mieszając (bo bardzo łatwo zafundować sobie długie szorowanie przypalonego garnka). Gdy się zagotuje wyłączam gaz i odstawiam na kilka minut pod przykrywką. Dopiero wtedy przekładam do miseczki i "doprawiam". Tym razem padło na orzechy włoskie (je wrzuciłam trochę wcześniej żeby zmiękły), pokruszone resztki twardych już pierniczków i dwie łyżeczki kremu cytrynowego, co okazało się genialnym wręcz pomysłem! Myślę, że ta owsianka wskoczyła na jedno z czołowych miejsc w moim owsiankowym rankingu :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witaj,
OdpowiedzUsuńpowstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!
Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)
Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com
Z owsianym pozdrowieniem,
Grupa Owsiankowych Smakoszy
o mniaaam:) cudowne śniadanie!
OdpowiedzUsuńDzieki za dodanie przepisu do akcji
OdpowiedzUsuńz lemon curd jeszcze nie jadłam :) na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńjestem fanką niemal każdej słodkiej wersji owsianki. i ta baaardzo mi się podoba:-)
OdpowiedzUsuń