niedziela, 8 stycznia 2012

Sernik Kajmakowy

Nigdy nie kombinowałam za bardzo z sernikami - robiłam bardzo podstawowy, bez większych udziwnień, Zresztą, sernika mam trochę dosyć po diecie Dukana (mimo, że byłam na niej jakieś dwa lata temu) to do tej pory na sernik nie patrzę zbyt przychylnie.Jednak, gdy szukałam jakiegoś ciasta na święta w oko wpadł mi ten właśnie przepis i nie było już odwrotu - KAJMAK :)
Jest to naprawdę pyszny sernik, jeden z najlepszych jakie jadłam w życiu.
Oryginalny przepis pochodził z White Plate, ale nieco zmodyfikowałam spód. Polecam też dodać odrobinę mniej cukru, bo mimo, że jestem fanką słodkości - masa serowa wyszła za słodka. Ale dzięki temu sernik wystarczył na dłużej :)

Spód:
50 krakersów solonych
80 g ciastek kruchych (użyłam ciasteczek be-be)
40 g masła
2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
1 łyżka cukru


Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm)
Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 10 minut.


Masa:
400 g masy kajmakowej/krówkowej 
50 g masła
100 g cukru (radzę dodać tak z 60-70g)
cukier z prawdziwą wanilią (lub zwykły wanilinowy) - pominęłam
3 jajka
600 g sera trzykrotnie mielonego (polecam ser w wiaderku np. Piątnicy)
1 łyżka mąki pszennej


Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.


Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:
Od siebie dodam, że to kwestia piekarnika - ja mam bardzo stary i sernik piekł się sporo ponad godzinę.


Polewa:
170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).


Wstawić do lodówki na minimum godzinę


.

5 komentarzy:

  1. ja tez zazwyczaj robie bardziej tradycyjne serniki, nawet czekoladowego jeszcze nie robilam, ale ten wygląda tak pysznie, że go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie serniki. Ten wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kajmak skusi niejednego;) Muszę też w końcu zrobić taki sernik, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń