Jest to naprawdę pyszny sernik, jeden z najlepszych jakie jadłam w życiu.
Oryginalny przepis pochodził z White Plate, ale nieco zmodyfikowałam spód. Polecam też dodać odrobinę mniej cukru, bo mimo, że jestem fanką słodkości - masa serowa wyszła za słodka. Ale dzięki temu sernik wystarczył na dłużej :)
Spód:
50 krakersów solonych
80 g ciastek kruchych (użyłam ciasteczek be-be)
40 g masła
2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
1 łyżka cukru
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm)
Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 10 minut.
Masa:
400 g masy kajmakowej/krówkowej
50 g masła
100 g cukru (radzę dodać tak z 60-70g)
cukier z prawdziwą wanilią (lub zwykły wanilinowy) - pominęłam
3 jajka
600 g sera trzykrotnie mielonego (polecam ser w wiaderku np. Piątnicy)
1 łyżka mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:
Od siebie dodam, że to kwestia piekarnika - ja mam bardzo stary i sernik piekł się sporo ponad godzinę.
Polewa:
170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).
Wstawić do lodówki na minimum godzinę
ja tez zazwyczaj robie bardziej tradycyjne serniki, nawet czekoladowego jeszcze nie robilam, ale ten wygląda tak pysznie, że go zrobię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie serniki. Ten wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńsłodki jest cudnie.
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńKajmak skusi niejednego;) Muszę też w końcu zrobić taki sernik, pyszności:)
OdpowiedzUsuń