Przepis zaczerpnięty z white plate.
3 jajka - roztrzepane
5 łyżek masła
3/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
3/4 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w garnku i ciągle mieszając, poczekać aż masa zacznie wrzeć. Trzymać na małym ogniu ok 5 minut cały czas mieszając (chcemy uniknąć jajecznicy).
Następnie zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito (wlewam masę i przecieram łyżką).
Z podanej proporcji składników wyjdzie jeden nieduży słoik kremu.
Odstawić do całkowitego wystudzenia - krem powinien wówczas zgęstnieć.
Gotowy lemon curd przechowujemy w lodówce.
jak byłam w Anglii u siostry, kupiłam jeden, który ona zjadła z chlebem i musiała dokupić nowy i przywieźć do domu. Ja nie bardzo przepadam za tak cytrynowymi smakami, ale mama tak - zbliżają się jej urodziny, to może zrobię w prezencie słoiczek z Twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńteż go uwielbiam, czasem robię, tyle że z oliwą zamiast masła (przepis u mnie na blogu), na wszelki jakby jednak wyszła jajecznica to gotowy słoiczkowy przywożę ze wszystkich zagranicznych wojaży :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam go :D Nigdy nie jadłam takie "prawdziwego z Anglii" ale samorobiony pasuje mi w 100 % :D
OdpowiedzUsuń